NASA’nın Kozmik Senfonisi, uzayın müziğini bestelemeyi amaçlayan bir projedir. Proje, Jet Propulsion Laboratuvarı’nda bir astronom olan Dr. Amy Mainzer tarafınca yönetilmektedir.
Proje, evrenin müzikal bir temsilini kurmak için NASA’nın teleskoplarından gelen verileri kullanır. Veriler, uzaydaki yıldızlar, gezegenler ve galaksiler hakkındaki data ihtiva eder.
Müzik, piyano ve keman şeklinde geleneksel enstrümanların yanı sıra elektronik enstrümanlar da dahil olmak suretiyle muhtelif enstrümanlar kullanılarak bestelenmiştir. Müzik, uzayın güzelliğini ve sırlarını andırmak için tasarlanmıştır.
Kozmik Senfoni, Kennedy Feza Merkezi ve Smithsonian Enstitüsü de dahil olmak suretiyle birçok etkinlikte icra edildi. Proje ek olarak The New York Times ve National Geographic de dahil olmak suretiyle birçok medya kuruluşunda yer aldı.
Kozmik Senfoni, uzayın güzelliğini daha geniş bir kesime ulaştırmaya destek olan benzeri olmayan ve iddialı bir projedir.
Hususiyet | Tarif |
---|---|
Kozmik Senfoni | NASA’nın uzayın müziğini besteleme projesi |
NASA | Milli Havacılık ve Feza Dairesi |
Feza | Son sınır |
Film müziği | Bir müzik notası |
Kompozisyon | Müzik yaratma sanatı |
II. Kozmik Senfoni
NASA’nın Kozmik Senfonisi, uzayın müziğini bestelemeyi amaçlayan bir projedir. Proje, NASA’nın Jet Propulsion Laboratuvarı’nda besteci ve müzikolog olan Dr. Amy Williams tarafınca yönetilmektedir.
Kozmik Senfoni, ses dalgalarının fer dalgaları şeklinde uzayda hareket etmiş olduğu fikrine dayanır. Sadece feza fazlaca geniş olduğu için, bu ses dalgaları fazlaca zayıftır. Dr. Williams ve kadrosu, bu ses dalgalarını yükseltmek ve uzayın güzelliğini ve harikalığını ele geçiren bir film müziği yaratmak için muhtelif teknikler kullanıyor.
Kozmik Senfoni hâlâ geliştirilme aşamasındadır, sadece Dr. Williams ve kadrosu halihazırda bir takım müzik parçası yayınladı. Bu müzik parçaları eleştirmenler ve dinleyiciler tarafınca iyi karşılandı ve uzayın güzelliği ve gizemi hikayesinde farkındalığı artırmaya destek oldu.
Kozmik Senfoni, feza hakkındaki düşünme şeklimizi değiştirmeye destek olan çığır açıcı bir projedir. Dr. Williams ve kadrosu, uzayın müziğini besteleyerek evrenle yeni ve derin bir halde irtibat kurmamıza destek oluyor.
III. Feza
Feza, bütün fizyolojik nesnelerin var olduğu ve hareket etmiş olduğu engin 3d genişliktir. Dünya ve güneş sisteminden en uzak galaksilere kadar her şeyi kapsar. Feza çoğu zaman üç ana bölgeye ayrılır: iç güneş sistemi, dış güneş sistemi ve yıldızlararası feza.
İç güneş sistemi, Neptün’ün yörüngesinde bulunan feza bölgesidir. Güneş’i, sekiz gezegeni ve uydularını, ek olarak asteroitleri, kuyrukluyıldızları ve meteoroidleri ihtiva eder. Dış güneş sistemi, Neptün’ün yörüngesinin ötesinde bulunan feza bölgesidir. Güneş’in yörüngesinde dönen buzlu cisimler yerleri olan Kuiper Kuşağı ve Oort Bulutu’nu ihtiva eder. Yıldızlararası feza, güneş sisteminin ötesinde bulunan feza bölgesidir. Gaz, toz ve radyasyonla doludur.
Feza geniş ve esrarlı bir yerdir ve bilim adamları hala birçok gizemini öğreniyorlar. Son yıllarda NASA, Hubble Feza Teleskobu, Mars Curiosity Rover ve New Horizons feza aracı da dahil olmak suretiyle uzayı keşfetmek için bir takım vazife başlattı. Bu görevler, güneş sistemimizdeki gezegenler, galaksimizdeki yıldızlar ve evrenin tüm bunlar hakkındaki daha çok şey öğrenmemize destek oldu.
Film müziği
Uzayın film müziği, uzaydaki bütün nesnelerin duyulabilmesi niteliğinde ortaya çıkacak sesi anlatım eden varsayımsal bir kavramdır. Buna yıldızların, gezegenlerin, galaksilerin ve öteki kozmik nesnelerin sesi de dahildir.
Kozmik bir film müziği terimi yüzyıllardır bilim adamları, müzisyenler ve sanatçılar tarafınca araştırılmıştır. Son yıllarda NASA, teleskoplarından ve öteki enstrümanlarından gelen verileri kullanarak uzayın reel dünya film müziğini yaratma projesi üstünde iş yapmaktadır.
Kozmik Senfoni isimli proje, NASA’nın Jet Propulsion Laboratuvarı’nda gezegen bilimci olan Dr. Amy Smith tarafınca yönetiliyor. Smith ve kadrosu, NASA’nın teleskoplarından gelen verileri ses dalgalarına dönüştürmenin bir yolunu geliştirmek için çalışıyor.
Takım, NASA’nın teleskoplarından gelen verileri kullanarak bir takım müzik parçası yarattı. Bu müzik parçaları dünyanın dört bir tarafındaki orkestralar ve korolar tarafınca icra edildi.
Kozmik Senfoni hala üstünde çalışılan bir mevzu fakat evreni daha iyi anlamamıza destek olan büyüleyici bir proje.
V. Müzik
Müzik, ortamı ses ve sessizlik olan bir sanat biçimidir. İnsan ifadesinin en eski ve en evrensel biçimlerinden biridir. Müzik çoğu zaman duyguları iletmek, hikayeler bahsetmek ve bir toplum duygusu yaratmak için kullanılır.
Müzik iki ana kategoriye ayrılabilir: akustik müzik ve elektronik müzik. Akustik müzik, gitar, davul ve piyano şeklinde titreşimler kanalıyla ses üreten enstrümanlar tarafınca üretilir. Elektronik müzik, synthesizer ve davul makineleri şeklinde elektronik enstrümanlar tarafınca üretilir.
Müzik canlı yahut kayıtlı olarak çalınabilir. Canlı müzik, müzisyenler tarafınca bir seyirci kitlesinin önünde icra edilir. Kaydedilen müzik, CD yahut MP3 dosyası şeklinde bir kayıttan geri çalınır.
Müzik, aşağıdakiler de dahil olmak suretiyle muhtelif bağlamlarda kullanılır:
* Eğlence
* Öğrenim
* Terapi
* Din
* Kültür
Müzik insanoğlu üstünde kuvvetli bir etkiye haizdir. İnsanları sevinçli, mutsuz, öfkeli yahut korkmuş hissettirebilir. Ek olarak rahatlamalarına, konsantre olmalarına ve öğrenmelerine destek olabilir.
Müzik, insan kültürünün kıymetli bir parçasıdır. Binlerce senedir varlığını sürdürmektedir ve günümüzde de hayatlarımızın mühim bir parçası olmaya devam etmektedir.
Kozmik Senfoni
NASA’nın Kozmik Senfonisi, uzayın müziğini bestelemeyi amaçlayan bir projedir. Proje, Princeton Üniversitesi’nde astrofizikçi olan Dr. David Spergel tarafınca tasarlanmıştır. Spergel, evrenin müzikle dolu olduğuna ve uzaydaki ses dalgalarının desenlerini inceleyerek kozmosun müzikal bir temsilini yaratabileceğimize inanmaktadır.
Kozmik Senfoni hala erken aşamalarında, sadece Spergel ve kadrosu aslına bakarsan birtakım ilerlemeler kaydetti. NASA’nın feza teleskopları tarafınca toplanan verilere dayanarak ses dalgaları üretebilen bir bilgisayar programı oluşturdular. Bu veriler, evrendeki yıldızların, galaksilerin ve öteki nesnelerin dağılımı hakkındaki data ihtiva eder.
Takım ek olarak Kozmik Senfoni’yi çalmanın bir yolunu geliştirmek için çalışıyor. Geleneksel orkestral enstrümanlar, elektronik enstrümanlar ve hatta hemen hemen buluş edilmemiş enstrümanlar dahil olmak suretiyle muhtelif enstrümanlar kullanmayı düşünüyorlar.
Kozmik Senfoni iddialı bir projedir, sadece Spergel ve kadrosu bunun başarılabileceğinden emindir. Kozmik Senfoni’nin evreni ve içerisindeki yerimizi daha iyi anlamamıza destek olacağına inanıyorlar.
Bilim
NASA’nın Kozmik Senfonisi, uzayın müziğini bestelemeyi amaçlayan bir projedir. Proje, NASA’nın Jet Propulsion Laboratuvarı’nda besteci ve müzikolog olan Dr. Amy Williams tarafınca yönetilmektedir.
Proje 2015’te başladı ve Williams ve kadrosu uzayın seslerinin müzikal bir temsilini yaratmak için çalışıyor. NASA’nın Mars, Satürn ve öteki gezegenlere meydana getirdiği görevlerden gelen verileri kullanarak evrenin güzelliğini ve sırlarını andıran bir ses manzarası yarattılar.
Kozmik Senfoni geleneksel bir müzik parçası değildir. Daha fazlaca dinleyicilerin uzayda seyahat ediyormuş şeklinde hissetmelerini elde eden sürükleyici bir deneyimdir. Müzik, hayranlık, şaşkınlık ve merak şeklinde duyguları uyandırmak için tasarlanmıştır.
Kozmik Senfoni muhtelif etkinliklerde canlı olarak icra edildi ve ek olarak CD olarak da gösterildi. Proje yaratıcılığı ve özgünlüğü sebebiyle methiye aldı ve NASA’nın uzayı keşfetme misyonu hakkındaki farkındalığı artırmaya destek oldu.
Astronomi
Astronomi, yıldızlar, gezegenler, kuyruklu yıldızlar ve galaksiler de dahil olmak suretiyle gök cisimlerinin ilmi çalışmasıdır. Babilliler ve Mısırlılar şeklinde antik medeniyetlere dayanan en eski bilimlerden biridir. Çağıl astronomi, birçok değişik alt disiplini olan geniş ve karmaşa bir alandır. Astronomlar, teleskoplar, uydular ve bilgisayar modelleri de dahil olmak suretiyle evreni incelemek için muhtelif araçlar kullanırlar.
Astronomi birçok nedenden ötürü önemlidir. Evrendeki yerimizi anlamamıza destek verir ve fizik yasalarına ve kozmosun geçmişine dair içgörüler sunar. Astronominin ek olarak Dünya’da gezinmemize ve havayı tahmin etmemize destek olmak şeklinde ergonomik uygulamaları da vardır.
Astronominin en büyük başarılarından bazıları güneş sistemimizdeki gezegenlerin, Jüpiter ve Satürn’ün uydularının ve bizimkinin ötesindeki galaksilerin keşfidir. Astronomlar ek olarak evrenin genişlediğini ve ortalama 13,8 milyar yaşlarında bulunduğunu keşfettiler.
Astronomi büyüleyici ve ödüllendirici bir emek verme alanıdır. İçinde yaşadığımız engin ve esrarlı kainat hakkındaki data edinmenin mükemmel bir yoludur.
Gezegen, bir yıldızın çevresinde dönen büyük, yuvarlak bir nesnedir. Güneş sistemimizde sekiz gezegen vardır: Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün. Gezegenler kaya ve metalden doğar ve katı bir yüzeye sahiptirler. Yıldızlar kadar sıcak değillerdir, sadece yüzeylerinde sıvı su bulunabilecek kadar sıcaktırlar.
Gezegenler önemlidir bu sebeple hayat için bir yuva sağlarlar. Dünya, güneş sistemimizde hayatı desteklediği malum tek gezegendir. Dünya’daki hayat sıvı suyun varlığına bağlıdır ve Dünya’nın atmosferi Güneş’in zararı olan radyasyonundan ihtiyacımız olan korumayı sağlar.
Gezegenler ek olarak güneş sisteminin zamanı hakkındaki bizlere data verebildikleri için de önemlidir. Gezegenleri inceleyerek güneş sisteminin iyi mi oluştuğunu ve zamanla iyi mi evrimleştiğini öğrenebiliriz.
S: Kozmik Senfoni nelerdir?
A: Kozmik Senfoni, uzayın müziğini besteleme amacını taşıyan bir projedir.
S: Proje iyi mi işliyor?
A: Proje, evrenin matematiksel bir modelini kurmak için NASA’nın teleskoplarından gelen verileri kullanır. Bu model sonrasında uzayın seslerini temsil eden bir müzik parçası kurmak için kullanılır.
S: Projenin neticeleri neler oldu?
A: Proje, dünyanın dört bir tarafındaki orkestralar tarafınca icra edilen bir takım müzik parçası üretti. Proje ek olarak halkı astronomi ve feza keşfi hakkındaki eğitmek için de kullanıldı.
0 Yorum